28 lokakuuta 2015

Pelastaako synteettinen liha maailman?

Parturoitua sademetsää Brasiliassa. Karja tarvitsee laajat laitumet.

Brittiläisen Oxfordin ja hollantilaisen Maastrichtin yliopistojen tutkijaryhmää johtaa suomalainen tohtori Hanna Tuomisto.

Uudella, rakkaalla lihalla on jo useita nimityksiä: laboratorioliha, keinotekoisesti rakennettu liha, keinoliha, in vitro -liha, koeputkiliha, teurastamaton liha, Frankenstein-liha ja mm. viljelty liha.
Tutkimusryhmän retoriikan mukaan viljelty liha on ratkaisu maailman lihantuotannon aiheuttamiin ongelmiin.

Lihantuotannon nykyongelmat:
- maailmassa kasvatetaan ja teurastetaan miljardeittain tuotantoeläimiä vuosittain. Tuotantotapa ei huomio eläinten luontaisia käyttäytymismalleja ja johtaa eettisesti vaikeaan tilanteeseen
- tavanomaisessa lihantuotannossa yhteen lihakiloon kuluu 4-10 kiloa proteiinipitoista rehua
- yhteen kiloon naudanlihaa kuluu 15 000 litraa vettä
- 1/3 maapallon maapinta-alasta on lihantuotannossa
- 70 prosenttia peltoalasta tuottaa eläimille rehua
- arviolta 20 prosenttia ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasuista on kotoisin lihantuotannosta jo nyt
- lihankulutus kasvaa maailmassa elintason nousun myötä kaksinkertaiseksi vuoteen 2050 mennessä

Transhumanisteille synteettinen lihan viljely on ratkaisu:
- eläinten kärsimys lakkaa ja niiden oikeudet hyvään elämään toteutuvat
- kasvihuonekaasupäästöt vähenevät 80-95 prosenttia
- lihantuotannon energiankulutus puolittuu
- lihantuotannon maankäyttö vähenee 99 prosenttia
- vettä tarvitaan vain 10-20 prosenttia aiempaan verrattuna
- Jos viljellyllä lihalla korvataan puolet ihmiskunnan nykyisestä lihan kulutuksesta, kasvihuonepäästöt puolittuvat, ja laiduntamisen ja rehun tuotantoon tarvittava maa-ala vapautuu metsittämiselle, joka voi kasvaa 50 prosenttia, eli saadaan neljä kertaa Brasilian sademetsien nykypinta-ala lisää metsiä
- maapinta-alan vapautuminen tuotannosta lisää luonnon monimuotoisuutta – tilaa ja suojaa riittää kasveille, hyönteisille ja eläimille

GMO:n nostattama vastustus on opettanut elintarviketieteilijät varovaisuuteen ja luomaan strategioita perusteluineen, joiden vastustaminen on vaikeaa – jopa mahdotonta, koska ollaan niin hyvällä asialla.
Tämän laboratoriolihan lisäksi mm. nanoteknologia on jo pitkällä elintarvikkeiden tuottamisessa, mutta kuluttajina emme tiedä siitä juuri mitään. Lisäksi yhdelläkään maailman maalla ei ole nanoteknologiaa ja ruokaa sivuavaa lainsäädäntöä. Lukuun ottamatta sitä, että EU:ssä se ei ole vielä sallittuakaan.

Sekä Oxfordin Hanna Tuomisto että Maastrichtin yliopiston ryhmälle kasvot antava Mark Poost korostavat, että eettisistä syistä lihasta kieltäytyvät vegetaristit voivat jatkossa syödä lihaa. Laboratoriossa tuotettavan lihan kohderyhmänä ovat nyt siis kasvissyöjät – sillä jos heidät saadaan puolustamaan keinolihaa, markkinat ovat jatkossa pelkkää juhlaa.  Liha, joka saadaan teurastamatta eläimiä on niin sanotun transhumanismin idean mukainen. Nykyihminen ei ole kehityksen lakipiste, vaan ihminen kehittyy edelleen vauhdilla teknologian kehityksen myötä.
Teknologian tehtävä on poistaa kärsimys - ei vain ihmisiltä vaan myös eläimiltä.

Idea on se, että miksi kasvattaa kokonaisia eläimiä, jos kerran syömme niistä vain osia. Tämän seikan Winston Churchill otti esiin jo vuonna 1932 esseessään ”Viidenkymmenen vuoden kuluttua”. Hän kirjoitti: ”Meidän on päästävä absurdiudesta, että kasvatamme kokonaisia kanoja saadaksemme syötäväksi kanansiipiä tai rintafileitä. Tarvitsemme vain näiden tuottamiseksi tarvittavat olosuhteet.”


Ensin tarvitaan elävältä eläimeltä kantasolu, joka ohjataan lihakseksi kasvattamalla in vitro, eli ulkopuolisessa ravintoliuoksessa. Lihassoluja ja -säikeitä harjoitetaan myös lihaskokoa kasvattavilla supistuksilla kuten sähköimpulsseilla. Lääketieteessä on jo kasvatettu sisäelinsiirrännäisiä tällä menetelmällä jo jonkin aikaa.
Tutkijoiden esittämä kysymys kuuluu, onko näin tuotettu, syötäväksi tarkoitettu liha sen kummempaa kuin ”soijaliha”, ja eikö viljelty liha ole oikeampaa lihaa kuin lihaa simuloivat soijanakit?

Alun perin laboratoriolihaa kehiteltiin USA:n avaruushallinnon NASA:n tarpeisiin astronauttiruokana, mutta pian huomattiin myös viljelylihan ympäristölle tuomat globaalit edut. Lihaan voi saada myös terveysvaikutuksia säätelemällä rasvan määrää ja laatua. Lisäksi vältytään tehoeläintuotannolle tyypillisiltä, eläinperäisiltä sairauksilta eli zoonooseilta, sillä eläinten ja ihmisten välinen kontakti katoaa.
Hollantilaisen tutkijaryhmän Mark Poostin mukaan ensimmäinen viljelylihasta tehty makkara sekä hampurilainen ovat julkisessa makutestissä tämän vuoden lopussa. Hänen toiveenaan on, että molekyylikeittiön suuri kokkinimi, Fat Duck -superravintolan Heston Blumenthal valmistaa ensimmäisen purilaisen, jossa käytettävän lihan arvo on n. 240 000 euroa.

 

26 lokakuuta 2015

Läpimurto valon manipuloinnissa !

          Tutkijat "puristivat" valoa

Läpimurto valon manipuloimisessa voi mahdollistaa uudenlaisen tavan tehdä tietokoneita ja puhelimia, kertoo Quartz.
 
Valon välittäjähiukkasten eli fotonien manipulointi on haastavaa. Kuvassa laservaloesitys Puolassa.
Valon välittäjähiukkasten eli fotonien manipulointi on haastavaa.

 
Valoa käytetään informaation välittämiseen valokuitukaapeleissa, mutta itse tietokoneissa ja puhelimissa dataa liikutellaan elektronien avulla. Tämä johtuu siitä, että hiukkasista elektroneja on helpompi manipuloida kuin valon välittäjähiukkasia eli fotoneja.
Nyt tutkijat ovat kuitenkin tehneet läpimurron, joka saattaa jonakin päivänä mahdollistaa valonnopeat tietokoneet. Verkkomedia Quartz raportoi Nature Photonics -lehdessä julkaisusta tutkimuksesta, jossa tutkijat onnistuivat luomaan materiaalin, jossa valon "aaltonopeus" on ääretön.
Löydös ei riko suhteellisuusteorian lakeja, sillä itse valon nopeus ei uudessa materiaalissa muutu miksikään. "Aaltonopeus" viittaa aaltoliikkeeseen, joka syntyy valon taittumisesta sen osuessa materiaaliin.
 


Keksintö tarkoittaa tutkijoiden mukaan käytännössä sitä, että uuden materiaalin avulla fotoneja voidaan manipuloida yhtä helposti kuin elektroneja.
- Meidän materiaalimme avulla valoa voidaan taittaa, puristaa ja taivuttaa tarpeen mukaan, kertoo tutkija Eric Mazur Quartzille.
Teoriassa löydös voi siis mahdollistaa jopa miljoonia kertoja nykyistä nopeammat, valoa käyttävät tietokoneet ja puhelimet. Lisäksi valo hukkaa energiaa paljon vähemmän kuin sähkö, joka heittää hukkaan energiaa lämpönä, joten uudenlaisten laitteiden akut kestäisiviät paljon pidempään kuin nykyisten.
Valonnopeat tietokoneet ovat toistaiseksi pelkkä hypoteettinen ajatus, jonka toteutumisen tiellä on muita haasteita, mutta tutkijoiden uusi löydös näyttää ratkaisseen keskeisen ongelman ajatuksessa.
 

14 lokakuuta 2015

Professori: mausteet polttavat rasvaa


 
Kuvahaun tulos haulle mausteet


Ruotsalaisprofessori kehottaa syömään mausteita, sillä niistä on monenlaista hyötyä.

Mustapippuria, kanelia, currya vai chiliä? Kaikista on hyötyä.

Lundin yliopiston professori Charlotte Erlanson-Albertssonin mukaan mausteet auttavat polttamaan rasvaa ja suojaavat ikääntymiseltä.
- Meidän pitäisi syödä niin paljon mausteita kuin vain pystymme, sanoo lääketieteellisen ja fysiologisen kemian professori Erlanson-Albertsson.

Erityisen terveellisinä hän pitää chilin, inkiväärin ja mustapippurin vahvoja muotoja. Mausteiden vahvat antioksidantit voivat suojata soluja ikääntymisen vaikutuksilta. Lisäksi ne voivat tehostaa laihdutusta, sillä professorin mukaan antioksidantit myös aktivoivat rasvanpolttoa vauhdittavia geenejä. Painonhallinnan kannalta erityisen hyödyllisiä ovat mausteet, joita käytetään japanilaisessa, thaimaalaisessa sekä intialaisessa keittiössä. Varsinkin nämä kuusi maustetta voivat vilkastuttaa rasvan palamista.

Chili
Chilin sisältämä kapsaisiini tehostaa professorin mukaan rasvan palamista. Aine nostaa kehon lämpötilaa, minkä vuoksi elimistö kuluttaa enemmän energiaa. Chiliä ei edes tarvita suuria määriä vaikutuksen aikaansaamiseksi. Erlanson-Albertssonin mielestä chiliä voi mainiosti käyttää päivittäin.
Inkivääri
Inkiväärin antioksidanttipitoisuus on korkea, ja se voi kiihdyttää rasvanpolttoa. Mauste on vahvaa, mutta sitä tarvitsee syödä vain pari grammaa päivässä.
Kurkuma
Kurkuma sisältää voimakasta kurkumiini-antioksidanttia, joka ehkäisee rasvan varastoitumista vaikuttamalla rasvasoluja sääteleviin geeneihin.

Kaneli
Kaneli ei ole yhtä tehokasta rasvanpolttajana kuin chili tai inkivääri, mutta senkin on professorin mukaan osoitettu lisäävän rasvanpolttoa. Lisäksi se auttaa pitämään verensokerin tasaisempana.

Curry
Curry on mausteseos, joka sisältää muun muassa kurkumaa - ja niin ollen myös edellä mainittua kurkumiinia. Siksi senkin käyttö voi auttaa painonhallinnassa.
Mustapippuri
Mustapippurilla on professorin mukaan samanlaisia vaikutuksia kuin chililläkin. Se kiihdyttää kehon lämmöntuotantoa ja vilkastuttaa näin rasvan palamista. Kehon kannalta paras muoto on hienoksi jauhettu mustapippuri, koska sen ainesosat ovat helpoimmin hyödynnettävissä. 

13 lokakuuta 2015

Ystävämme Aurinko





Aurinko on meitä lähinnä oleva tähti.
Se kattaa aurinkokunnan massasta lähes kaiken eli noin 99,8%. Siitä noin 75% on vetyä ja 25% heliumia ja vain 0,1% raskaampia alkuaineita. Kaikki muut aurinkokunnan kappaleet kiertävät Aurinkoa.  Suuresta koosta johtuen Auringossa vallitsee erittäin kova paine ja suuri lämpötila. Aurinko tuottaakin kaiken energiansa syvällä ytimessään, missä noin 15 miljoonan asteen lämpötilassa vety fuusioituu heliumiksi. Noin 0,7% fuusioituvasta vedystä muuttuu energiaksi ja matkaa liike-energiana ja gammasäteilynä ytimestä Auringon pinnalle. Matkalla se muuttuu vähä-energisemmäksi ja pinnalle päästyään säteilee edelleen avaruuteen pääasiassa näkyvänä valona. Joka sekunti noin 700 miljoonaa tonnia vetyä fuusioituu heliumiksi, ja tuosta noin 5 miljoonaa tonnia muuttuu puhtaaksi energiaksi. Toisin sanoen tähtemme massa pienenee koko ajan.

Auringon elämänkaari on tällä hetkellä noin puolessavälissä, eli suurin piirtein 5 miljardin vuoden paikkeilla. Auringon säteilyteho kuitenkin kasvaa hiljalleen, ja jo noin miljardin vuoden kuluttua elämä Maapallolla (nykyisen kaltaisena) voi olla jo mahdotonta. Auringon ulko-osat kiertävät tähteä differentiaalisesti: ekvaattorin materia kiertää tähden ympäri runsaassa 25 vuorokaudessa mutta napa-alueiden aineella sama kestää jopa 36 vrk. Tämä johtu siitä, että Aurinko ei ole kiinteä kappale kuten Maa, vaan koostuu plasmasta - suuressa lämpötilassa ionisoituneesta kaasusta.

Aurinko pinta eli photosfääri on huomattavasti kylmempi kuin sisäosat, "vain" noin 5800 celsiusastetta. Ajoittain pinnalla on nähtävissä kylmempiä alueita, auringonpilkkuja, joissa lämpötila laskee vielä noin 2000 astetta kylmemmäksi. Auringon 'ilmakehä' eli korona on hyvin kuuma, noin 1000000 astetta. Aine siinä on kuitenkin niin harvaa että ei voida enää puhua lämmästä sanan perinteisessä merkityksessä, vaan kyse on ainoastaan hiukkasten liike-energiasta. Koronassa nimittäin puhaltaa aurinkotuuli, joka koostuu harvasta varattujen hiukkasten virrasta jotka syöksyvät Auringosta poispäin noin 450km/sek - hiukkaset ikään kuin ratsastavat Auringon spiraalinomaisen magneettikentän mukana. Korona ohenee koko ajan mitä kauemmas Auringosta päästään, mutta se ulottuu aina tähtienväliseen avaruuteen asti. Planeetat ovat siis oikeastaan Auringon 'ilmakehän' sisällä.


[Kuva: Aurinko on huomattavan paljon massiivisempi kuin
kaikki muut aurinkokunnan kappaleet yhteensä.
Tässä Aurinko ja suurimmat planeetat vertailussa.]

Auringon magneettikenttä ja aurinkotuuli ovat nähtävissä mm. siinä miten komeettojen hännät suuntautuvat poispäin Auringosta, tai siinä kuinka Maapallon magneettikentän päiväpuoli on litistynyt ja yöpuoli venynyt miljoonien kilometrien pituiseksi. Auringosta purkautuvat hiukkaset aiheuttavat lisäksi Maapallon napa-alueiden läheisyydessä komeita revontulia.
 

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...