23 lokakuuta 2021

Suomalaistutkimus: Rikkakasvimyrkky vei kimalaisten muistin

Turun ja Oulun yliopistojen tutkimuksessa kimalaisia altistettiin glyfosaattia sisältävälle rikkakasvihävitteelle. Se sai kimalaiset sekoamaan. Koepesässä kuhisevat numeroidut kimalaiset. Kimalaiset, jotka oli altistettu glyfosaatille, eivät enää parin kierroksen jälkeen muistaneet, mitkä kukat sisälsivät ravintoa.

Tutkimustulokset yllättivät tutkijat.

”Emme olleet uskoa tuloksia”


Turun ja Oulun yliopistojen tutkimuksessa selvisi, että monen kodistakin löytyvä glyfosaattia sisältävä Roundup-valmiste on rikkakasvien lisäksi vaarallinen myös pölyttäjähyönteisille. Jo aikaisemmin on epäilty glyfosaatin mahdollisista haittavaikutuksista lisääntymisterveyteen, geeneihin ja suolistobakteereihin.

Vielä julkaisemattomat tutkimustulokset yllättivät tutkijat.

Alkuperäinen oletus oli, että vain isot annokset glyfosaattia voivat mahdollisesti vaikuttaa pölyttäjiin.

Tutkimuksessa kimalaisille annettiin pienen pieni määrä glyfosaattia, eli 0,05 mikrolitraa per kimalainen. Määrä on sellainen, että jos johonkin alueelle on käytetty kyseistä rikkakasvimyrkkyä ja kimalainen ruokailee paikalla, niin on luultavaa, että tällainen määrä voisi helposti myös ylittyä.

"Määrä oli niin pieni, että koe piti toistaa uudestaan, että uskoimme tulokset."

Glyfosaatti vei muistin

Kokeessa eri keinokukkasiin oli lisätty joko makeaa sokeriliuosta tai sitten pahanmakuista ja hajutonta liuosta. Kukkien värit olivat aina samat sen mukaan, missä kukissa liuos oli makeaa ja missä pahanmakuista.

Ne kimalaiset, jotka eivät olleet altistuneet glyfosaatille, alkoivat nopeasti muistaa, minkä värisissä kukissa oli makeaa liuosta ja osasivat jo parin kierroksen jälkeen suunnata suoraan näille keinokukille.

Monessa taloudessa tuttu rikkakasvimyrkky Roundup sisältää glyfosaattia.












x



Monessa taloudessa tuttu rikkakasvimyrkky Roundup sisältää glyfosaattia. 

Kimalaiset, jotka oli altistettu glyfosaatille, aloittivat kokeen lupaavasti, mutta eivät enää parin kierroksen jälkeen muistaneet, mitkä kukat sisälsivät makeaa liuosta, vaan suuntailivat niille epäjohdonmukaisesti.

Asia on ajankohtainen muun muassa siksi, että ensi viikolla julkaistaan Ympäristöministeriön kansallinen pölyttäjästrategia. Lisäksi EU:ssa päätetään glyfosaatin käytön jatkosta vuoden 2023 joulukuussa.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...