31 heinäkuuta 2021

Maailman vahvin hyönteinen

Laakasittiäinen O. taurus on vain sentin mittainen.   Laakasittiäinen (Odontophagus taurus) on vain sentin mittainen

Ravinteikasta lehmänlantaa nautittuaan tämä pieni kovakuoriainen jaksaa vetää 1 141 kertaa oman ruumiinpainonsa suuruista massaa. Se on sama kuin jos ihminen vetäisi isointa sallittua täysperävaunuyhdistelmää eli noin 80 000 kiloa.

Vain senttimetrin mittaiseksi kasvava sittiäinen on maailman vahvin hyönteinen ja ylipäänsä kokoonsa suhteutettuna maailman väkevimpiä otuksia. Suomessa sitä ei tavata.

Ennätys selvisi kymmenen vuotta sitten, kun tutkijat mittailivat sittiäiskoiraiden seksuaalista kyvykkyyttä.

Naaraasta kisaavat könsikkäät ottavat toisistaan mittaa sarvillaan. Naaras odottelee tunnelissa, josta koiraat yrittävät työntää toisiaan pihalle. Puskemiseen tarvitaan voimaa, mutta sen mittaaminen vaati tutkijoilta hieman pipertämistä.

Kuoriainen asetettiin hiekkapaperin päälle ja ötökkään kiinnitettiin naru. Santapaperista sontiainen sai pitoa. Naru oli vedetty taljan läpi ja sen toisessa päässä roikkui pieni vesiastia. Sitä tutkijat täyttivät, kunnes ötökkä ei jaksanut enää vetää vastaan, vaan veden paino tempaisi ötökän paikoiltaan.

Kaikki koiraat eivät ole väkivahvoja sarvipäitä. Osa on pieniä ja sarvettomia ruipeloita, mutta niilläpä onkin isommat kivekset. Nämä juonikkaat salarakastajat yrittävät vaivihkaa livahtaa isompien körmyjen ohi naaraan luokse. Valtaisalla sukusolutuotannollaan ne saattavat pystyä kampittamaan pienikaluiset machot lisääntymiskilpailussa.

Myös ruokavalion vaikutusta suoritukseen tutkittiin. Osa kuoriaisista sai täyteläistä lehmänlantaa ja osa oli vankiladieetillä. Niille syötettiin vedellä laimennettua sontaa. Osa ei saanut mitään.

Ravitseva ruoka teki sontiaisista odotetusti vahvempia ja hieman yllättäen myös niiden kivekset kasvoivat.

Muista siis, että Hyvä ravinto on tärkeää urheilussa ja muussakin elämässä.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...