05 tammikuuta 2021

Mitä seurauksia on tissuttelun lopettamisella?

 Mies juo viskiä ravintolassa.

 Maailman terveysjärjestön mukaan alkoholin käytöllä on yhteyksiä ainakin 60 sairauteen. Erityisen haitallista se on ikääntyville, joiden elimistö ei kestä sitä kuten nuoremmilla.

Ikääntyvien alkoholinkäyttö on lisääntynyt. Alkoholinperäisten sairauksien lisääntymisen lisäksi se näkyy myös kuolleisuustilastoissa: kymmenen viime vuoden aikana 65 vuotta täyttäneiden miesten ja naisten alkoholikuolemien lukumäärä on kasvanut, kun taas nuorempien ikäryhmien alkoholin käyttö ja alkoholikuolemat ovat vähentyneet.

Alkoholista luopuminen vaikuttaa välittömästi terveyteen

Alkoholi häviää elimistöstä 1-2 päivässä juomisen lopettamisesta. Osa alkoholin aiheuttamista fyysisistä haitoista ja muutoksista katoaa muutamissa viikoissa. Jos maksaan ei ole ehtinyt tulla pysyviä muutoksia eli kirroosia, 1–2 kuukauden täysraittius puhdistaa maksan normaalitasolle.

1. Paino putoaa

Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa ja sen runsas käyttö näkyy luonnollisesti myös painossa ja vyötärönympäryksessä. Jos haluat laihtua, lopeta juominen. Parannat samalla maksasi terveyttä.

2. Mieliala kohenee

Alkoholilla on merkittävä yhteys mielialan vaihteluihin ja mm. masennukseen, jonka se voi laukaista tai pahentaa. Alkoholin käytön jälkeen mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden pitoisuudet voivat olla normaalia alempana, mikä voi aiheuttaa alakuloisen olon ilman sen suurempaa syytä.

3. Unen laatu paranee

Alkoholi vaikuttaa uneen jo varsin pieninä annoksina. Se heikentää unen laatua ja rakennetta muun muassa vähentämällä REM-unen määrää. Alkoholi vaikuttaa myös siihen, miten aivosolut puhdistautuvat unen aikana. Se vähentää myös unen aikaista liikkumista ja heikentää kurkun ja nielun alueen lihasten toimintaa, joka voi aiheuttaa kuorsausta ja lisätä riskiä hengityskatkoksiin nukkumisen aikana.

4. Palautuminen tehostuu

Tehokas palautuminen on etenkin aktiiviliikkujalle tärkeää. Jo muutamalla urheilusuorituksen jälkeen nautitulla oluella voi olla vaikutuksia myös seuraavina päivinä, sillä alkoholi hidastaa maitohapon poistumista lihaksista, mikä hidastaa elimistön palautumista urheilusuorituksesta.

5. Infektiot pysyvät loitolla

Alkoholi heikentää elimistön vastustuskykyä ja lisää infektioiden riskiä. Sen tiedetään altistavan hengitystieinfektioille, kuten keuhkokuumeelle sekä sairaalahoidossa vakaville sairaalainfektioille.

6. Syöpä- ja sydäntautiriski pienenee

Alkoholi lisää syöpäriskiä usealla eri mekanismilla. Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa myös mm. neurologisia ja psykiatrisia sairauksia, verisairauksia, hormoni- ja ravitsemushäiriöitä, aivoverenvuotoja, sydänlihaksen rappeutumista ja rytmihäiriöitä sekä kohottaa verenpainetta. Alkoholin suurkulutus voi olla ongelma lähes kaikkien lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi parasetamolin maksahaitat ja tulehduskipulääkkeiden ruuansulatuskanavaan kohdistuvat haitat voivat voimistua.

7. Hormonitoiminta kohenee

Alkoholi vaikuttaa sukuhormoneja erittäviin sukupuolirauhasiin. Naisen munasarjoissa alkoholin käyttö laskee estrogeenitasoa. Se aiheuttaa myös kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä ja vaihdevuosien aikaistumista. Miehen kiveksissä pitkäaikainen alkoholinkäyttö heikentää testosteronituotantoa. Vaikka seksuaalinen kanssakäyminen saattaa helpottua muutaman lasillisen jälkeen, niin suuremmat määrät heikentävät seksuaalista kykyä ja aiheuttavat impotenssia.

8. Suu pysyy terveenä

Alkoholi aiheuttaa suussa hampaiden syöpymistä eli eroosiota, suun kuivumista, limakalvomuutoksia sekä suusyöpää. Vaikutukset voivat näkyä sekä kohtuukäyttäjillä että ongelmakäyttäjillä.

9. Iho kirkastuu

Alkoholin pitkäaikainen käyttö voi näkyä myös naamasta, koska se muuttaa elimistön nestetasapainoa. Alkoholi ja suolainen ruoka keräävät nestettä ja turvottavat. Alkoholin runsas nauttiminen voi tehdä ihosta hilseilevän ja kireän, mikä voi puolestaan johtaa ryppyihin.

10. Muisti säilyy kirkkaana

Pienikin annos alkoholia heikentää muistin toimintaa ja vaikuttaa keskittymiskykyyn. Pitkäaikainen ja runsas alkoholinkäyttö huonontaa tiedonkäsittelytoimintoja ja aiheuttaa kymmenesosalla jopa dementiatasoista oireilua.

Näin alkoholi vaikuttaa ikääntyvään

-Ikääntyessä elimistön nestepitoisuus pienenee ja aineenvaihdunta hidastuu, mikä voimistaa alkoholin vaikutusta.

-Tasapainonhallinta heikkenee ja tapaturmariski kasvaa.

-Muisti ja kognitiiviset toiminnot heikkenevät.

-Verensokeritasapaino voi heitellä rajusti.

-Alkoholi voi kasvattaa dementoivan muistisairauden riskiä ja nopeuttaa sen etenemistä.

-Pitkittynyt käyttö lisää syöpäsairauksien riskiä.

-Iäkkäillä alkoholin verenpainetta nostava vaikutus korostuu, mikä lisää rytmihäiriöiden sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

-Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytön haitat voimistuvat.

-Rasvamaksan riski kasvaa.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...