17 marraskuuta 2020

Whale sharks eat thousands of plastic pieces a day

The biggest fish feeds by filtering water for plankton

Whale sharks could be swallowing 137 pieces of plastic an hour because the surface waters where they feed are so contaminated, a study has found.

The biggest fish, which can reach 12m (40ft) long and weigh 40 tonnes, ingest hundreds of cubic metres of water a day and filter it to extract tiny plankton.

10 marraskuuta 2020

Kuukivestä happea...?


 Brittiläinen teknologiayritys Metalysis aikoo muuttaa uudella teknologialla kuukiven hapeksi ja raaka-aineiksi rakennustyöntekijöille kuussa. Metalysisin kunnianhimoinen suunnitelma voitti Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tarjouskilvan.

Mikäli hanke sujuu suunnitelmien mukaan, se toimii ponnahduslautana teollisuuden potkaisemiseksi käyntiin kuun kamaralla. Tällöin happi ja raaka-aineet pystyttäisiin tuottamaan kuussa eikä niitä tarvitsisi viedä sinne kalliilla hinnalla. Kaikki, mitä maasta viedään mukana kuuhun, on ei-toivottua lisäpainoa. Jos materiaalit pystytään tuottamaan paikan päällä, se säästää paljon aikaa, työtä ja rahaa.

Kuusta tuotujen näytteiden analyysien perusteella kuukivien painosta jopa 45 prosenttia koostuu hapesta. Loput ovat suurimmaksi osaksi rautaa, alumiinia ja piitä. Aiemmin tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa tiedemiehet kykenivät uuttamaan jopa 96 prosenttia simuloidun kuukiven hapesta. Lisäksi sivutuotteena jäljelle jäi hyödyllistä metallijauhetta.

Metalysisin sopimus ESA:n kanssa rahoittaa yhtiötä yhdeksän kuukauden ajan. Sen aikana yritys pyrkii kehittämään teknologiaa, jolla kuukiven happi saadaan säilöttyä mahdollisimman tehokkaasti.

Happi eristetään lähettämällä voimakas sähkövirta kiven läpi. Prosessia on jo ennestään käytetty maassa, mutta täällä happi on ei-haluttu sivutuote. Kuussa se halutaan säilöä varastoon, ja tätä tutkijat yrittävät nyt kehittää. Mikäli teknologia osoittautuu lupaavaksi, seuraava askel on onnistua hapen uuttamisessa kuun pinnalla.

Kuun pinnalle vapautettua happea pystytään yhdistämään muiden kaasujen kanssa hengitettävän ilman tuottamiseksi, mutta se on myös elintärkeä raaka-aine rakettien polttoaineen valmistuksessa. Happituotannon myötä kuusta voitaisiin kehittää tankkauspiste avaruussukkuloille, jotka ovat matkalla pidemmälle avaruuteen – esimerkiksi Marsiin.

Viimeisen neljän vuosikymmenen ajan ihmisten avaruustutkimusmatkat ovat rajoittuneet kansainväliselle avaruusasemalle. Tulevien vuosien tavoitteena on rakentaa uusi asema kuun kiertoradalle, joka toimisi ”kuupysäkkinä”. Myöhemmin se voisi toimia myös tukikohtana Mars-lennoille.

Lähde: The Guardian

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...