26 helmikuuta 2020

Tutkijat löysivät eläimen, joka ei hengitä eikä tarvitse happea

Loisen sukusolut uimassa mikroskoopin alla. Tummat täplät eivät ole silmiä, vaan ne auttavat loista kiinnittymään isäntäänsä.


       







Kansainvälinen tutkijajoukko on löytänyt ensimmäisen monisoluisen eläimen, jolla ei ole lainkaan mitokondrioita. Näin se on ainoa tunnettu eläin, jonka ei tarvitse hengittää.

Kaikki muut eläimet Maapallolla tuottavat hapen avulla mitokondrioissaan soluhengityksellä adenosiinitrifosfaattia (ATP). Sillä on tärkeä osa solun energiantuotannossa.
Lohia kiusaava loinen Henneguya salminicola selviää jostain syystä ilman. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences - tiedelehdessä.
Kaikki muut eläimet Maapallolla tuottavat hapen avulla mitokondrioissaan soluhengityksellä adenosiinitrifosfaattia (ATP). Sillä on tärkeä osa solun energiantuotannossa.
Lohia kiusaava loinen Henneguya salminicola selviää jostain syystä ilman. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences - tiedelehdessä.

H. salminicola on mikroskooppisen pieni, mutta monisoluinen loinen, joka elää lohien lihaksissa. Kun kala kuolee, loisen sukusolut lähtevät omille teilleen. Madot syövät niitä ja lohet puolestaan syövät matoja ja saavat loisen itseensä. Loiset näkyvät valkoisina pieninä pilkkuina lohen pinnassa.
Tutkijat selvittivät H. salminicolan DNA:n ja huomasivat, että siinä ei ole ollenkaan mitokondrioihin liittyvää DNA:ta. Tätä luultiin virheeksi ja koe toistettiin, samalla tuloksella.

Varmistaakseen otuksen outouden tutkijat selvittivät H. salminicolan läheisten sukulaisten DNA:n ja kaikilla niillä oli mitokondrioita. Näin selvisi, että H. salminicola on ainoa tunnettu eläin, joka pystyy elämään ilman happea. Ilman energiaa ne eivät voi elää, mutta toistaiseksi ei osata sanoa mistä ne energiansa saavat.
Tutkijoiden vahva veikkaus on, että loiset varastavat energiaa isäntäeläimestään ja muuttavat sen tarvitsemaansa muotoon jonkin tyyppisillä proteiineilla.          

23 helmikuuta 2020

Älä unohda avoimen wifi:n vaaroja

Avoimeen wifi lähiverkkoon liittymällä paljastaa itsensä.

Avoin wifi on langaton lähiverkko, johon voi yhdistää älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen ja sitten surffata internetissä.

Avoimessa verkossa kaikki tieto kulkee ikäänkuin selkokielellä. Avoimen verkon liikennettä voi verrata LA-radiopuhelimen kuunteluun: jos vain on oikealla taajuudella, kuulee kaiken. Muut saman avoimen verkon käyttäjät voivat saada selville esimerkiksi salasanat tai käyttäjätunnukset.
Verkkorikollinen käyttää tähän ohjelmaa, joka nappaa dataliikenteen ja muuttaa sen tekstiksi näytölleen. Urkkijalle avoin verkko on kuin noutopöytä.   

Sulje laitteestasi wifi-yhteys aina, kun et tarvitse sitä. 
Kun olet kerran yhdistänyt laitteesi avoimeen verkkoon, laite muistaa verkon myöhemminkin. Aina kun tuo verkko tulee vastaan, puhelimesi tai kannettavasi yrittää liittyä siihen automaattisesti. Näin saatat huomaamattasi ajautua rikolliseen verkkoon ja jakaa yksityisiä tietojasi aivan ohimennen.
Voit estää laitettasi yhdistymästä itsekseen "tuttuihin" verkkoihin sulkemalla wifi-yhteyden laitteesi asetuksista. 

21 helmikuuta 2020

Suomalaisten hiilijalanjälki on hävettävän iso

                                          Kuvahaun tulos haulle hiilijalanjälki testi

Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on yli- iso. Noin 10 000 hiilidioksidiekvivalenttia henkilöä kohden vuodessa.
Pariisin ilmastotavoitteisiin, vuonna 2030 suomalaisen keskimääräisen hiilijalanjäljen pitäisi olla n. 2 500.

Kulutuksen vähentämistä ajaa voimakas trendi.
Sitran kyselytutkimuksen mukaan jo yli puolet suomalaisista on vähentänyt kuluttamistaan ympäristösyistä.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...