23 huhtikuuta 2019

Suomen nuoriso lihoo





                                                                               





     

Lähes puolet parikymmenvuotiaista miehistä ja kolmannes naisista on ylipainoisia tai lihavia, 
kertoo tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen
FinTerveys-Tutkimus.  

Viidennes 18–29-vuotiasta suomalaisista on suoranaisesti lihavia: heidän painoindeksinsä ylittää raja-arvon 30.
Lihavien nuorten aikuisten suuri osuus on huolestuttavaa. 
Vaikka 18–29-vuotiaat ovat monella tavalla terveempiä kuin heitä vanhemmat, 
monien sairauksien riskitekijät ovat yleisiä myös heillä.

Nuori aikuisikä onkin tulevan terveyden kannalta ratkaisevaa aikaa. 
Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että nuori aikuisikä on riskiaikaa lihavuuden kehittymiselle ja sen aiheuttamille terveysongelmille.
Viidenneksellä tutkittavista oli monia sairauksia aiheuttavaa vyötärölihavuutta, jossa rasvaa kerääntyy vatsaonteloon ja maksaan sekä suolten ja sisäelinten väliin.

Joka kolmannella nuorella miehellä ja joka viidennellä nuorella naisella niin sanotun pahan ldl-kolesterolin pitoisuus oli kohonnut. Verenpaine oli kohonnut 14 prosentilla nuorista miehistä.

Nuorten aikuisten lihomisen taustalla ovat Jääskeläisen mukaan pitkälti samat syyt kuin muidenkin: Työ ei kuormita fyysisesti, ruokailutottumukset ovat muuttuneet ja napostelukulttuuri valtaa alaa.
Tuoreiden kasvisten syönti olikin tutkimuksen mukaan surullisen harvinaista. 
Vain 7 prosenttia nuorista miehistä ja 18 prosenttia nuorista naisista ilmoitti syövänsä tuoreita kasviksia useita kertoja päivässä.

Hyvä uutinen oli sen sijaan se, että tupakointi on vähentynyt aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Enää vain joka kymmenes nuori aikuinen tupakoi päivittäin.
Ilo on kuitenkin ennenaikaista. ”Nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön yleistyminen kumoaa osan tupakoinnin vähentymisestä koituvista terveyshyödyistä”.

Huonot elintavat näyttävät tutkimuksen mukaan kasaantuvan samoille henkilöille: 
He lihovat, nukkuvat huonosti, tupakoivat, juovat alkoholia humaltuakseen eivätkä harrasta liikuntaa.
Keskeiset elämäntavat olivat kunnossa tai lähes kunnossa vain puolella nuorista aikuisista. Kohtuullisesti kuormittavaa tai rasittavaa liikuntaa harrasti viikoittain kolme neljästä.

”Nuori aikuisikä ainutlaatuista aikaa, johon liittyy monia elämänmuutoksia. Monet lapsena ja nuorena omaksutut elintavat vakiintuvat tyypillisesti viimeistään nuorena aikuisena. Jos ihminen ei esimerkiksi ole aloittanut tupakointia vielä nuorena aikuisena, hän ei todennäköisesti aloita sitä koskaan”, Jääskeläinen sanoo.

FinTerveys-tutkimus toteutettiin vuonna 2017 yhteensä 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. 18–29-vuotiaiden ikäryhmästä siihen osallistui 625 henkilöä. Tietoja kerättiin kattavassa terveystarkastuksessa, kyselylomakkeilla ja puhelinhaastatteluissa.

15 huhtikuuta 2019

3D-tulostettu sydän


















Tältä näyttää 3D-tulostettu sydän


Tutkijat ovat onnistuneet 3D-tulostamaan ihmisen sydämen kopion Tel Avivin yliopistossa Israelissa.
– Sydämen rakenne on onnistuttu kopioimaan ennenkin, mutta ei niin, että mukana ovat myös kammiot ja verisuonet, sanoi projektia johtanut Tal Dvir.

Tulostettu sydän on kooltaan suurin piirtein samaa luokkaa kuin jäniksen sydän. Tutkijoiden mukaan jäljellä on kuitenkin vielä paljon tutkimustyötä ennen kuin 3D-tulostetut sydämet ovat sillä tasolla, että niitä voidaan käyttää elinsiirroissa.
Seuraavaksi sydän on saatava toimimaan niin, että se pumppaa verta kammiosta toiseen.
– Ehkäpä vuosikymmenen kuluttua parhaissa sairaaloissa on 3D-tulostimia elinten tulostamiseen, ja näitä toimenpiteitä tullaan tekemään päivittäin. 
On kuitenkin todennäköistä, että 3D-tulostaminen aloitetaan helpommista elimistä kuin sydän Dvir ennakoi.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...