Auringon aktiivisuus on ylittänyt aiemmat ennusteet ja saavuttanut tason, jota ei ole nähty 20 vuoteen. Auringon aktiivisuus voi saavuttaa maksiminsa seuraavan vuoden sisällä, useita kuukausia ennakoitua aiemmin.

Aktiivisuuden ollessa huipussaan auringossa esiintyy useammin purkauksia. Hiukkasmyrskyt törmäävät maahan, uhkaavat satelliitteja, häiritsevät radiolähetyksiä ja ylikuormittavat sähköverkkoja.

Vuonna 2019 tutkijoiden paneeli ennusti, että auringon aktiivisuuden huipussa kuukausittainen auringonpilkkujen määrä olisi 115, mikä tekisi syklistä suhteellisen heikon.

Aurinko on kuitenkin herännyt nopeammin ja odotettua intensiivisemmin. Viime heinäkuussa sillä oli 159 auringonpilkkua ja elokuussa 115.

Koska edellinen sykli oli epätavallisen heikko, ”olemme tuudittautuneet väärän omahyväisyyden varaan”, Millersvillen yliopiston heliofyysikko Tamitha Skov sanoo.

Yleensä aurinkomyrskyt näkyvät Maahan revontulina, mutta voimakkaat myrskyt voivat aiheuttaa suuria vahinkoja sähkölaitteille. 

Vuonna 2012 Maan kiertoradalle iski voimakas koronan massapurkaus, joka olisi Maahan osuessa voinut tuhota koko sähköverkon maailmanlaajuisesti. Se olisi aiheuttanut miljardien eurojen vahinkoja sähköverkolle.