11 syyskuuta, 2023

Tuore tutkimus: kanankin syömisellä on synkkä puolensa

Suomessa kasvatetaan vuosittain 80 miljoonaa broileriyksilöä. Kuvan broilerit ovat noin viikon ikäisiä.Suomessa kasvatetaan vuosittain 80 miljoonaa broileriyksilöä. Kuvan broilerit ovat noin viikon ikäisiä. 

Suomalaisten ruokavaliossa eniten maailmanlaajuista lajikatoa aiheuttaa broilerinliha. 

Näin kertoo uusi tutkimus, joka on julkaistu International Journal of Life Cycle Assessment -tiedelehdessä. Artikkelin ovat kirjoittaneet kolme Luonnonvarakeskuksen tutkijaa.

Tulosta voi pitää yllättävänä, sillä usein on korostettu nautakarjan tuotannon ympäristöhaittoja.

Bjud gärna hönsen på lite matrester.

Tutkimus löysi kanan syömisestä synkän puolen: rehulla suuret ympäristövaikutukset, koska tuotantoeläimille syötetty rehu siirtää luontokatoa muihin maihin. 

Suomessa kasvatettavat broilerit syövät suhteellisen paljon tuontirehua, kuten soijarehua. Tuontirehua kasvatetaan usein luonnoltaan runsailla alueilla, joilla saatetaan esimerkiksi raivata sademetsää pelloiksi.

”Tutkimuksemme mukaan kotimaisen broilerin globaali lajikatovaikutus tuotekiloa kohti on lähes kaksinkertainen kotimaiseen naudanlihaan verrattuna johtuen erilaisesta rehustuksesta”, sanoo Luken erikoistutkija, tutkimuspäällikkö Merja Saarinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti