21 syyskuuta, 2023

Lähes jokainen eurooppalainen hengittää myrkyllistä ilmaa

kertoo brittilehti The Guardian tutkimuksiinsa vedoten.

Analyysin mukaan yksityiskohtaiset satelliittikuvat ja mittaukset yli 1 400:sta seuranta-asemasta paljastavat karmean totuuden likaisesta ilmasta: Jopa 98 prosenttia ihmisistä asuu alueilla, joilla on erittäin haitallista pienhiukkas­päästöjä.

Euroopan huonoin tilanne on Guardianin mukaan Pohjois-Makedoniassa, jossa lähes kaksi kolmasosaa ihmisistä asuu alueilla, joilla on yli neljä kertaa ilmansaasteita WHO:n suositukseen nähden. Maan pääkaupunki Skopjessa ilmansaasteita on taas lähes kuusinkertainen määrä.

Itä-Euroopassa ilmansaastetilanne on läntistä Eurooppaa pahempi. Poikkeuksen tekee Italia, jonka pohjoisosissa asuvista suuri osa hengittää ilmaa, joka on neljä kertaa WHO:n ohjeistusta myrkyllisempää.

Suomi ei näy Guardianin kartassa kokonaan. Kartassa näkyvä maan eteläosa on suurelta osin vihreä, mikä kertoo tarpeeksi alhaisesta pienhiukkasten määrästä. Suomen tilanne on kartan mukaan yksi Euroopan parhaista.

Kartta on tehty PM2.5-hiukkasmittausten avulla. Hiukkasia syntyy esimerkiksi fossiilisista polttoaineista.

Halkaisijaltaan alle 2.5 mikrometrin (µm) hiukkasia kutsutaan pienhiukkasiksi. Pienemmät hiukkaset tunkeutuvat hengitysilman mukana syvemmälle hengitysteihin.

Hiukkasista osa voi kulkeutua keuhkojen läpi verenkiertoon vaikuttaen lähes kaikkiin kehon elimiin. Nykyisten WHO:n ohjeiden mukaan PM2,5-hiukkasten vuotuiset keskimääräiset pitoisuudet eivät saisi ylittää 5 mikrogrammaa kuutiometrissä (µg/m3). Analyysin mukaan vain kaksi prosenttia Euroopan väestöstä asuu tämän rajan sisällä.

Asiantuntijoiden mukaan PM2.5-hiukkaset aiheuttavat noin 400 000 kuoleman­tapausta vuodessa koko mantereella.

Asiantuntijoiden mukaan ilmansaasteet liittyvät lukuisiin terveysongelmiin, kuten sydän- ja keuhkosairauksiin, syöpään, diabetekseen, mielenterveys­ongelmiin ja alhaiseen syntymäpainoon.

Tutkimukset ovat brittilehden mukaan osoittaneet, että köyhillä alueilla ilmansaasteita on eniten. Ilmansaasteet ovat ”ympäristöllistä epä­oikeuden­mukaisuutta”.

Euroopan parlamentti hyväksyi  13. syyskuuta lain, jonka tarkoituksena on parantaa EU:n ilmanlaatua. Laki asettaisi pienhiukkasten vuosipitoisuuksille oikeudellisesti sitovat, nykyistä tiukemmat rajat. Laki toisi EU:n säännöt linjaan Maailman terveysjärjestö WHO:n ilmanlaatu­suositusten kanssa.

Parlamentti "aikoo aloittaa keskustelut" neuvoston kanssa lain viimeistelemiseksi.............

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti