19 lokakuuta, 2017

Tutkijat huolissaan: Lentävien hyönteisten määrä romahti 76 prosenttia alle 30 vuodessa

Perhosten ja mehiläisten on todettu vähentyneen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

    Perhosten ja mehiläisten on todettu vähentyneen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.   

Kolme neljännestä Saksan luonnonsuojelualueilla elävistä lentävistä hyönteisistä on kadonnut vuoden 1989 jälkeen, kertoo uusi tutkimus.
Perhosten ja mehiläisten on todettu vähentyneen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tilannetta valottaa myös tuore tutkimus, jonka mukaan lentävien hyönteisten määrä on vähentynyt dramaattisesti Saksassa. Tutkimuksessa havaittiin, että hyönteisten määrä on pudonnut Saksan kymmenillä luonnonsuojelualueella 76 prosenttia vuoden 1989 jälkeen.

Alun perin tutkimuksesta uutisoivat muun muassa brittilehdet Telegraph ja Guardian, joiden mukaan tutkijat ovat huolissaan tilanteesta. Huoli on perusteltua, koska hyönteiset ovat tärkeitä pölyttäjiä, mutta myös tärkeä osa ravintoketjua, koska ne ovat tärkeä ravinnonlähde esimerkiksi linnuille ja pieneläimille.

Tutkimuksen toteuttamisessa käytettiin hyönteisten laskemiseksi tahmeita ansoja, joita oli kaikkiaan 63 luonnonpuistossa. Näytteitä saatiin 1 500. Sen jälkeen mitattiin biomassaa ja tarkasteltiin ajan myötä tapahtuneita muutoksia.

– Se, että lentävät hyönteiset ovat kadonneet näin dramaattisesti ja varsin suurelta alueelta on hyvin huolestuttava havainto, kommentoi johtava tutkija Hans de Kroon hollantilaisesta Radboudin yliopistosta.
Tutkijan mukaan tilanteen voi havaita esimerkiksi kesällä autoillessa: Aiemmin auton tuulilasi oli pidemmän, kesällä tehdyn ajomatkan jälkeen täynnä hyönteisten raatoja, mutta nykyisin tuulilasia ei tarvitse kuurata yhtä usein.

– Tuulilasi-ilmiö on varmasti kaikkein havainnollistavin esimerkki siitä, miten tilanne ilmenee, Caspar Hallmann Radboudin yliopistosta sanoi amerikkalaislehti Washington Postille.

– Luonnonpuistojen pitäisi olla alueita, joiden avulla on tarkoitus turvata luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemin toimintaa. Tämä on hyvin hälyttävää.

Syyllisiä alle 30 vuodessa tapahtuneeseen massiiviseen hyönteiskatoon ovat tutkijoiden mukaan todennäköisesti maataloudessa käytetyt torjunta-aineet, vaikka syytä ei selvitetty tutkimuksessa tarkemmin. Oletus johtuu siitä, että useat luonnonsuojelualueet sijaitsevat peltojen ympäröimillä alueilla, joilla käytetään torjunta-aineita.

– Meidän pitäisi vähentää toimia, joilla tiedämme olevan negatiivisia vaikutuksia, Hans de Kroon sanoo viitaten torjunta-aineiden käyttöön.

Kommentoin
Olen myös ihmetellyt mehiläisten määrän romahtamista.
Vuosi pari sitten kesällä takapihallani pörräili kymmeniä mehiläisiä valkoapiloissa.
Viime kesänä vain silloin tällöin joku eksyi mettä imemään.
Outoa ja huolestuttavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti