Ei kande stressaa. Siitä on vain haittaa.
Stressi on kropan luontainen reaktio vaativiin tilanteisiin, ja stressaantuneessa tilassa kropasta vapautuukin sekä adrenaliinia että kortisolia.
Tuttujen hormonien tarkoituksena on valmistaa kroppaa toimintaan esimerkiksi hengityksen tiheyttä sekä sydämensykettä kiihdyttämällä.
Myös vaaran tunne, psyykkistä painetta aiheuttavat tilanteet, deadlinet, kokeet, esiintymiset sekä urheilukilpailut aiheuttavat stressiä.
Kropassa ilmenevät fyysiset oireet eivät normaalisti kestä kauaa, mutta osa kokee silti kroppansa olevan kuin jatkuvassa hälytystilassa.
Silloin kyse voi olla kroonisesta stressistä, jota esimerkiksi vaativa työ, vaativat ihmissuhteet tai talousvaikeudet aiheuttavat.
Vakavat seuraukset
Kroonistunut stressi vaikuttaa koko kroppaan, ja sillä voi olla sekä fyysisiä että psykologisia haittoja.
Pahimmillaan krooninen stressi tekee arjessa selviytymisestä lähestulkoon mahdotonta, vaikka oireiden voimakkuus vaihteleekin ihmisten kesken.
Kroonisella stressillä on ainakin 28 vakavaa seurausta, jotka ovat samalla stressin oireita:
Krooniseen stressiin viittaavat esimerkiksi ärtyisyys, väsymys, päänsärky, keskittymisvaikeudet, nopeasti asiasta toiseen hyppivät ajatukset, nukkumisvaikeudet, ruoansulatusongelmat, ruokahalun muutokset, avuttomuuden tunne, hallintakyvyn tunteen menetys, itsetunnon lasku, seksuaalinen haluttomuus, hermostuneisuus sekä jatkuva sairastelu.
Jos ongelmat ja stressi jatkuvat pitkään, saattaa se edesauttaa myös vakavampien fyysisten sekä psyykkisten ongelmien kehitystä. Sellaisia ovat ainakin kohonnut verenpaine, sydäntaudit, diabetes, ylipaino, vastuskyvyn heikkeneminen, potenssiongelmat, sisäelinsairaudet, autoimmuunisairaudet, unettomuus, burnout, masennus, ahdistushäiriö, post-traumaattinen stressireaktio sekä skitsofrenia.
Lähde: Medical News Today
Lähde: Medical News Today
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti