apuaaa... mä oon LÄSKI !!!!!!!
Ulkonäköpaineet sisäistetään yhä nuorempina. Jo esikouluikäiset ovat tyytymättömiä omaan kehoonsa.
Puolet parikymmenvuotiaista suomalaisista miehistä ja kolmannes naisista on ylipainoisia tai lihavia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen FinTerveys-Tutkimus.
Lihavien nuorten aikuisten suuri osuus on huolestuttavaa.
Nuori aikuisikä on tulevan terveyden kannalta ratkaisevaa aikaa.
Vaikka he ovat monella tavalla terveempiä kuin heitä vanhemmat, monien sairauksien riskitekijät ovat yleisiä myös heillä.
Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että nuori aikuisikä on riskiaikaa lihavuuden kehittymiselle ja sen aiheuttamille terveysongelmille.
Viidenneksellä tutkittavista oli monia sairauksia aiheuttavaa vyötärölihavuutta, jossa rasvaa kerääntyy vatsaonteloon ja maksaan sekä suolten ja sisäelinten väliin.
Joka kolmannella nuorella miehellä ja joka viidennellä nuorella naisella niin sanotun pahan ldl-kolesterolin pitoisuus oli kohonnut. Verenpaine oli kohonnut 14 prosentilla nuorista miehistä.
Nuorten aikuisten lihomisen taustalla ovat pitkälti samat syyt kuin muidenkin: Työ ei kuormita fyysisesti, ruokailutottumukset ovat muuttuneet ja napostelukulttuuri valtaa alaa.
Tuoreiden kasvisten syönti oli tutkimuksen mukaan surullisen harvinaista.
Vain 7 prosenttia nuorista miehistä ja 18 prosenttia nuorista naisista ilmoitti syövänsä tuoreita kasviksia useita kertoja päivässä.
Hyvä uutinen oli sen sijaan se, että tupakointi on vähentynyt aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Enää vain joka kymmenes nuori aikuinen tupakoi päivittäin.
Ilo on kuitenkin ennenaikaista.
”Nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön yleistyminen kumoaa osan tupakoinnin vähentymisestä koituvista terveyshyödyistä”.
Huonot elintavat näyttävät tutkimuksen mukaan kasaantuvan samoille henkilöille:
He lihovat, nukkuvat huonosti, tupakoivat, juovat alkoholia humaltuakseen eivätkä harrasta liikuntaa.
Keskeiset elämäntavat olivat kunnossa tai lähes kunnossa vain puolella nuorista aikuisista. Kohtuullisesti kuormittavaa tai rasittavaa liikuntaa heistä harrasti viikoittain kolme neljästä.
FinTerveys-tutkimus toteutettiin yhteensä 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. 18–29-vuotiaiden ikäryhmästä siihen osallistui 625 henkilöä. Tietoja kerättiin kattavassa terveystarkastuksessa, kyselylomakkeilla ja puhelinhaastatteluissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti