31 toukokuuta, 2019

Pariisin ilmastosopimus kaatunee - metaaniin

Ilmakehän metaanipitoisuudet nousevat nopeammin kuin aiemmin on ajateltu. Tutkijat eivät tiedä, mistä metaanin lisääntyminen johtuu. Voimakasta lisäystä ei ole huomioitu Pariisin ilmastosopimuksessa, ja tutkijat varoittavat, että jos kasvu jatkuu, tavoite pysäyttää maapallon lämpeneminen alle kahteen asteeseen voi romuttua.

Metaani on erittäin voimakas kasvihuonekaasu ja hiilidioksidin jälkeen merkittävin ihmisen toiminnasta syntyvä kasvihuonekaasu. Sitä syntyy myös luonnollisissa prosesseissa. Metaania on ilmakehässä paljon vähemmän kuin hiilidioksidia. Sen pitoisuudet mitataan tilavuuden miljardisosissa, kun hiilidioksidia lasketaan miljoonasosissa.

Tänä vuonna ilmestynyt tutkimus soitti hälytyskelloja, sillä se osoitti, että vuosina 2014-2017 metaania on tuprunnut ilmakehään kiihtyvällä tahdillaKaikkiaan ilmakehän metaanipitoisuus on noin kolminkertaistunut esiteollisilta ajoilta.

Ennen ajateltiin, että metaani on 21 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Nykyään kertoimet ovat jo yli 30.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti