24 toukokuuta, 2019

Kun Theia-planeetta törmäsi maapalloon...



























Uuden tutkimuksen mukaan Theia saapui ulompaa aurinkokunnasta ja sisälsi runsaasti vettä. Taiteilijan näkemys Theia-planeetan törmäyksestä Maahan.

Kuu syntyi, kun Theia-planeetta törmäsi maapalloon. Uuden tutkimuksen mukaan Theia toi mukanaan myös veden maapallolle.


Tiedämme planeettamme muodostumisesta ja historiasta paljonkin, mutta veden syntyminen tai päätyminen maapallolle on pysynyt mysteerinä.

Maapallo ja muut planeetat muodostuivat Aurinkoa kiertävästä pölykiekosta 4,54 miljardia vuotta sitten. Painovoima puristi ajan mittaan avaruuden tomua kokoon kiviseksi palloksi, jonka kyydissä nyt avaruutta kierrämme.

Kun planeettaa katsoo avaruudesta, maapallo on melkein kuin yksi suuri valtameri. Maapallon pinta-alasta yli 70 prosenttia on vettä. On erilaisia teorioita siitä, miksi juuri maapallosta tuli näin vetinen planeetta.
Eräiden tutkijoiden mukaan vesi oli jo mukana planeetan rakennusaineissa, joista pallo puristui kasaan. Tämän teorian puolesta puhuu se, että syvällä maapallon vaipassa on valtavia määriä vettä kiviin sitoutuneena.

Yli 410 kilometrin syvyydessä planeetan uumenissa on jopa yhtä paljon vettä tässä muodossa kuin kaikissa merissä yhteensä.
Jotkut katsovat, että tällainen vesimäärä ei olisi miljardienkaan vuosien aikana ehtinyt tihkua vaippaan maankuoren läpi, vaan maapallo on muodostunut vetisenä.
Toisaalta useimmiten on ajateltu, että vesi on satanut maapallolle vasta hieman myöhemmin asteroidien ja komeettojen mukana. Aurinkokunnassa on paljonkin vettä näihin kivikappaleisiin sitoutuneena, ja muinaisina aikoina maapallo oli valtavassa asteroidipommituksessa.

Myöhemmin on havaittu, että komeetoista vesi tuskin on peräisin, sillä aurinkokunnan ulkolaidoilta tulevien komeettojen vesijään vety on isotoopeiltaan erilaista kuin maapallon vesi. Vahvin teoria on, että vesi on tullut asteroideista.
Tuore tutkimus Itokawa-asteroidista paljasti juuri, että vettä voi olla sellaisissakin asteroideissa, joiden ei aiemmin ole ajateltu juuri sisältävän vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti